Actueel - Arbeidsrecht

Verschil tussen arbeidsovereenkomst en stage-overeenkomst

De inspectie SZW heeft begin dit jaar een onderzoek uitgevoerd naar de beloning van stagiaires/starters in Limburg. Twee bedrijven bleken niet te voldoen aan de eisen van de Wet op het Minimumloon. De werknemers konden nabetaling van hun loon claimen. De bedrijven liepen ook nog eens kans op een boete van de minister die kan oplopen tot € 10.000,=.

Na hun opleiding waren de mensen bij de bedrijven blijven werken. Ze deden hetzelfde werk als andere werknemers maar hielden dezelfde stagevergoeding als tijdens hun hun opleiding, dat was € 300,= per maand.

Een stage kan onderdeel uitmaken van een opleiding, maar dat hoeft niet persé.
Dit zijn de belangrijkste kenmerken van een stage- of werkervaringsplek:

  • de werkzaamheden richten zich op leren en ervaringen opdoen in een arbeidsomgeving;
  • er wordt gewerkt op basis van een leerplan met concrete leerdoelen;
  • er is een stagebegeleider aangewezen die tijd vrij maakt voor de begeleiding van de stagiair/starter;
  • de eisen die aan de stagiair gesteld worden zijn gericht op leren en ervaren en mogen niet hetzelfde zijn als die van uw andere werknemers.

Er is geen sprake van een stagiair of starter, wanneer deze hetzelfde werk doet als andere werknemers. Dan heeft hij of zij recht op het cao-loon voor de desbetreffende functie en tenminste op het minimumloon.

Het is altijd verstandig uw overeenkomsten juridisch te laten checken. Voor de één kan het wat opleveren, voor de ander kan het een besparing zijn.

< Terug naar Arbeidsrecht, ambtenarenrecht en onderwijsrecht

Heeft u raad nodig? Stel uw vragen.

Bel: 038 - 423 83 48 of ga naar het contactformulier